Felelős Társadalomért Mozgalom

Tovább
Kritikus Ifjúságért Mozgalom

Tovább
Ilyen Ez a Politika

Tovább
Nyelvtudásért Párt

Tovább
Közös Értékek Képviseletében

Tovább
Oktatásért Néppárt

Tovább

MINT-A-PARLAMENT

Egyetemistaként megérteni a magyar közélet és politika kihívásait, összetett feladat. A Mint-a-Parlament szimulációs játék célja éppen ezért abban rejlik, hogy az egyetemisták átéljék és megismerjék testközelből a törvényhozók munkáját, és kipróbálhassák magukat a képviselők szerepében. Ezáltal elméleti ismereteiket a gyakorlatban kamatoztathatják. A rendezvény kétnapos programsorozat: egy vitanapból és egy ülésnapból áll.

A Mint-a-Parlament egy ideális helyzetet modellez, ahol a képviselők (egyetemisták) konszenzusra törekednek egy-egy vita során. A részt vevő hat csoport először egy vitanapon vesz részt, ahol az Országgyűlés munkájába kap mélyebb betekintést. A vitanapra kitalálják és bemutatják az egyes frakciók a saját (fiktív) frakcióprofiljukat, majd sor kerül az általuk írt törvényjavaslat ismertetésére. A vitanap végén a frakciók közösen szavaznak arról, hogy a benyújtott hat közül melyik két törvényjavaslat kerüljön tárgyalásra az ülésnapon.

A megfelelő felkészülés érdekében egy hónappal később kerül sor az ülésnapra, ahol a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslatokhoz egy-egy módosító javaslatot írni. Az ülésnapon bizottságokban, majd plenáris ülésen vitáznak. A vitákat követően szavazásra kerülnek a törvényjavaslatok és a módosító javaslatok. A program végén a részt vevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak, és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvények kapcsán.