RENDEZVÉNYEKNemzeti Emlékhelyek Napja 2017

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2017 elnevezéssel országos rendezvényt szervez 2017. május 13-án. Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése.
Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban.

A budapesti Kossuth tér a magyar történelem fontos színhelye, amelyet az Országgyűlés 2012. január 1-jei hatállyal egyedüliként kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított.

A Nemzeti Emlékhelyen Napja alkalmából az alábbi színes programokkal várjuk az érdeklődőket.

- „Térrekonstrukciós séta”– A séta keretében a Kossuth tér átépítését mutatjuk be, különleges figyelmet fordítva a jelenleg is zajló munkálatokra. A séta során a résztvevők bepillanthatnak az építkezések kulisszatitkai mögé, és első kézből értesülhetnének a Kossuth teret érintő változásokról.
Kezdési időpont: 15:00. A séta időtartama 90 perc.

- „Epizódok a Kossuth tér évszázados történetéből” – A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy a tér mely pontját mire használták a Lipótvárosiak, valamint hogy milyen megdöbbentő eseményeknek volt szemtanúja az Országház és a környező épületek. A programra jelentkezők érdekességeket hallhatnak és láthatnak a Kossuth tér titkaiból, és megannyi apró és kevéssé ismert Kossuth-téri epizódból is ízelítőt kaphatnak.
Kezdési időpontok: 11:00, 13:00. A séta időtartama 60 perc.

- „Szórakozás a Kossuth téren” – A sétán a Kossuth teret mutatjuk be, kevéssé ismert funkciójában, például mikor és hogyan szolgált korcsolyapályaként, uszodaként vagy koncerthelyszínként. Bemutatjuk a teret övező történelmi hagyományokkal rendelkező kávéházakat, éttermeket (Elysée, Biarritz, Országház Kávéház) is, melyek számtalan legendás találkozóhoz, beszélgetéshez szolgáltak helyszínül.
Kezdési időpontok: 10:30, 12:00. A séta időtartama 45 perc.

- „Tájépítészeti séta a Kossuth téren” – a Kossuth tér parkjainak kialakítása mindig is megmozgatta az urbanisták fantáziáját. A séta keretében végigtekinthetjük a Kossuth tér kertjének színelváltozásait, archív képeken bemutatjuk a park korábbi állapotait, valamint szakértő kíséretében különleges sétát tehetünk a megújuló téren.
Kezdési időpontok: 10:00, 13:30. A séta időtartama 75 perc.

- Tárlatvezetés, múltidéző beszélgetés a Kossuth téren és az Országgyűlési Múzeum In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállításában egy ’56-os túlélő részvételével.
Kezdési időpont: 14:00. A séta időtartama 60 perc.

- Az Országgyűlési Múzeum állandó kiállítása, „A magyar törvényhozás ezer éve” tárlat szabad megtekintése.

- Az Országgyűlési Őrség Díszelgő bemutatója napi két alkalommal.

- Tér - Zene koncert a Kossuth téren 16:30 órától. A koncert időtartama 60 perc. A koncerten való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges.

A programokon való részvételt ingyenesen biztosítjuk, ám regisztrációhoz kötött. Sétánként maximum 30 fő jelentkezését várjuk.

A sétákra jelentkezni a kozonsegszolgalat@parlament.hu e-mail címen lehetséges.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!